Blog

Graag deel ik informatie en mijn ervaring(en) met al degenen die geïnteresseerd zijn. Heb je een vraag? Stel ze me! Ik help je graag en vind het heerlijk om over yoga te praten. 


Liefs,

Desiree x


De ademhaling - waarom is het belangrijk
altijd je aandacht te richten op je ademhaling?

We hebben allemaal de neiging om op moeilijke momenten onze adem in te houden.

En tijdens een uitdagende yogabeoefening ga je ook misschien vanzelf je adem inhouden. Daardoor wordt het moeilijker om een houding vast te houden.

Diepe, bewuste yoga-ademhaling heeft een kalmerend effect op het lichaam. Door je te concentreren op de kwaliteit van je ademhaling terwijl je oefent, verbeter je je focus, je mentale helderheid en je verbinding tussen lichaam en geest.

Wanneer inademen?  Wanneer uitademen?

Als yogastudent kan het lastig zijn om te weten wanneer je moet inademen en wanneer je moet uitademen. Als je merkt dat je voortdurend een ander ademhalingsritme volgt dan mijn aanwijzingen, kan het helpen om te begrijpen welke houdingen verband houden met in- en uitademen:

Wanneer je een beweging maakt waarbij je borst zich vergroot, adem je in. Zodra je een beweging maakt waardoor de borst zich weer verkleint, adem je uit.

Uitademen is niet alleen ontspanning: het is ook bewust uitademen, met licht aangespannen buikspieren. 

Door een diepe, rustige ademhaling wordt je zelf ook rustiger. Mensen die aan yoga doen staan erom bekend dieper, rustiger adem te halen en komen rustiger, kalmer en positiever over. Door bewust adem te halen, haal je niet oppervlakkig, hoog in de borst adem, maar lang, rustig en volledig vanuit je buik.

Heb je vragen over de ademhaling tijdens de oefeningen? Stel ze me gerust tijdens de les, ik help je graag!

“If you are ever unsure about what to do, go back and enjoy your breath.”

-Thich Nhat Hanh


Wat is Body tapping?

In mijn lessen pas ik in de energy flow sequence ook de techniek van body tapping toe. Wat is body tapping en wat zijn de voordelen voor jou?

Door op alle verschillende delen van het lichaam te tikken, help je je lichaam zich vernieuwd te voelen en wordt de geblokkeerde en verstopte energie direct vrijgegeven. Body tapping helpt bij het opruimen van obstakels die blokkeren dat energie van het lichaam vrij kan bewegen, en dat kan de mentale helderheid en het emotionele evenwicht verbeteren.

En het allerbelangrijkst:
it just feels so good to move and tap which puts a smile on your face!!
 

Toe tapping yoga-oefening voor gezondheid en vitaliteit

De super simpele oefening van Toe Tapping zorgt er direct voor dat genezende energie van je tenen naar je hoofd stroomt, als een stroom door je hele lichaam.

Ook al heet de oefening "Toe Tapping", je tikt niet alleen op de toppen van je tenen. Als je het goed doet, beweeg je je hele benen, draai je ze naar buiten en dan naar binnen totdat je tenen elkaar raken. Zo is het hele been actief en stimuleert de trilling de zes meridianen die door de benen stromen.

Al veel beoefenaars van Toe Tapping hebben verrassende verbeteringen in de gezondheid ervaren, evenals gewrichtsflexibiliteit en een beter algemeen evenwicht.

Denk erbij dat je je bovenlichaam ontspannen houdt en adem diep en soepel.

Stop na 2-3 minuten en ontspan je lichaam op een comfortabele manier.

Toe Tapping kan ook de immuun-functie ondersteunen en het natuurlijke genezende vermogen van je lichaam helpen, doordat tapping het sympathische zenuwstelsel kalmeert. Naarmate de spanning afneemt, wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd en kunnen lichaam en geest zich ontspannen. Het kan zijn dat je merkt dat er chronische stress in je borst vrijkomt, omdat stilstaande lucht en energie worden uitgestoten. Dit zorgt voor een genezende slaap, vergezeld van een diepere ademhaling, wat ook de algehele gezondheid kan verbeteren.

Na het Body Tappen kun je genieten van een ontspannend gevoel in je spieren. Je zult merken dat je ademhaling dieper wordt, dat je benen warm en zwaar aanvoelen en dat zelfs je schouders en nek meer ontspannen zijn.

Als je regelmatig 's avonds oefent vlak voor het slapen gaan, merk je misschien de sensaties niet meer, omdat je al in slaap valt voordat je klaar bent!

 

 

A daily practice of yoga/meditation
is the foundation of your day!Om-mantra

"Om" is niet alleen een geluid; het is een golf van het universum. 

De juiste manier om de OM-mantra te chanten

Ga rechtop zitten, kruis je benen onder je in kleermakerszit, of ga zitten op een stoel, en sluit je ogen.

Haal dan langzaam diep adem, houd deze een seconde of twee vast en adem uit.

Begin bij de volgende ademhaling een 'Ooo'-geluid te maken en strek het halverwege uit.

Terwijl je de lucht uitademt, breng je je lippen naar elkaar toe om het geluid van “Mmmmm” te maken. Rek het geluid zo lang mogelijk uit.

Wat zijn de voordelen van de OM-mantra ?

Het reciteren van OM-mantra's veroorzaakt verschillende trillingen in je lichaam die van top tot teen reiken. Het stelt je in staat je geest te kalmeren en stress te verminderen. Het creëert een diepere ontspanning en genezing voor het lichaam.


De Ocean Breath

De Ocean Breath is één van de ademhalingstechnieken die ik graag toepas in de Yoga Room. Het is een simpele maar krachtige techniek die veel voordelen oplevert, zoals: ontspanning, flow, rust, concentratie. Door te concentreren op je ademhaling overwin je je gevoelens van onrust, stress... en dat kunnen we goed gebruiken, toch?

 

Hoe doe je de Ocean Breath ?Met je ademhaling boots je het geluid van de oceaan na. Door achter in je keel adem te halen, en als het ware je keel achterin een beetje dicht te knijpen, creëer je een kalmerend, zacht geluid: als de golven van de zee die op het strand aanspoelen. Probeer de ademhaling eerst met je mond een beetje open. Doe alsof je de spiegel waarin je kijkt wilt beslaan door er dichtbij op te ademen. Adem in via je neus, adem uit door je mond. Probeer het na een aantal keren eens met je mond dicht en adem dan via de neus. En kijk: het lukt je, de ocean breath!

 

Het geluid dat je met deze ademhaling maakt hoeft niet heel hard te zijn.
In het begin is het misschien handig om jezelf te horen of om een geluid ..aaaaaaaah... te maken, maar zodra je het onder de knie hebt, kan het een fluistering zijn.

 

De ocean drum
In de les heb ik ook de ocean drum gebruikt. Het is een percussie instrument, een platte rieten trommel gevuld met rijst, bonen, zaadjes. Door hem heen en weer te bewegen heb ik het rustgevende geluid van de zee gekopieerd. Het geluid helpt je te kalmeren en in contact te komen met jezelf.

 

If you can breath, you can do yoga


Special Needs Yoga

Ervaringen met Jeugd / volwassenen Speciale beperkingen

 

Mijn eerste persoonlijke ervaring met een groep uit huis wonende jongens was op Bonaire in 1996.

Elk weekend ging ik met mijn oude grijze Samurai jeep en met mijn twee honden de jongens ophalen.

Onze activiteiten bestond uit zwemmen, windsurfen, yoga en bij mij thuis eten en daarna bracht ik ze weer terug. 

Dit waren zeer speciale weekenden! 

In 2002 was er een nieuwe wooninstantie geopend voor jonge meisjes. Wat een heerlijke ervaring was dat! Veel gedanst, gelachen en rustmomenten tijdens de yoga sessies.

In deze zelfde periode ben ik ook begonnen met yoga les geven aan dementerende ouderen in Rincon, Bonaire. Ik kan alleen maar terugdenken aan en appreciëren van deze hartverwarmende momenten.

 

Beweeg met Dees

Op dit  moment geef ik elke week stoelyoga / beweging/ spelletjes aan een groep prachtige mensen, allemaal met zeer verschillende heerlijke soorten beperkingen.

Leeftijd 18 tot 90 jaar!

Mijn hart is rijk !


Stoel yoga

Als je bewust beweegt, zal je vermogen om jezelf te voelen groeien. Lichaamsbewustzijn helpt je om de signalen op te pikken die je lichaam afgeeft als er iets niet klopt. Bewegingsbewustzijn helpt je om spanning in je lichaam los te laten. En adembewustzijn zal je helpen om je geest en zenuwstelsel te kalmeren. Al deze elementen werken samen om een gezonder leven te creëren. Uitnodigen tot minder stress, meer zelfvertrouwen en gemakkelijk bewegen met minder pijn. 

Stoelyoga biedt veel van de voordelen van traditionele yoga, die kunnen helpen bij kracht, flexibiliteit en stressbeheersing.

 

"Het behandelt het hele lichaam - de gewrichten, spieren en organen. Het emotionele, het lichaam de geest. Het is gewoon dit hele kalmerende effect.

 

“Yoga leert ons dat we ons lichaam kunnen helpen door diep en langzaam te ademen. Dat kunnen we meenemen in de rest van ons leven als we ons een beetje gehaast of gestrest voelen.”

 

Laten we beginnen met de basis: wat is stoelyoga precies? Simpel gezegd, het is een yogabeoefening waarbij een stoel wordt gebruikt als ondersteuning, hetzij als totale ondersteuning van het lichaam, hetzij om te gebruiken als hulpmiddel bij staande houdingen en bewegingen. Een stoelyoga les omvat de meeste componenten van een yogales op een staande mat - pranayama (ademwerk), mindfulness, stretching en versterking, asana (houdingen), Sun Salutation flow en Savasana. We bewegen langzamer en genieten van de gelegenheid om de gewaarwordingen in lichaam en geest op te merken.

Stoelyoga is zeker een geweldige optie voor mensen met mobiliteitsproblemen. Maar voor veel anderen is stoelyoga misschien een essentiële aanvulling op hun wellnesspraktijk. Het zachte strekken, samen met het langzamere tempo en de focus op adem en mindfulness, biedt een uitstekende cooling-down na meer inspannende activiteit.

 

Probeer onze stoelyoga in Yoga Room op maandag om 10.30 uur.


Hot Stone Restorative yoga

De Hot Stone Restorative yoga les is een reeks diep rustgevende, herstellende yogahoudingen die je gedurende een tien minuten vasthoudt. Bij aanvang van de les wordt je lichaam in de eerste ontspannende positie gebracht en wordt zacht ondersteund precies daar waar nodig is en je geest wordt uitgenodigd om te vertragen door middel van zachte bewegingen en kalmerende ademhalingsoefeningen.

 

Eenmaal gesetteld, voel je de warmte en het zachte gewicht van verwarmde basaltstenen die op je lichaam worden geplaatst om een ervaring van ontspanning en aarding te bevorderen. De warmte van de stenen dringt zachtjes door in je spieren, waardoor lagen van fysieke en emotionele spanning wegsmelten.

 

Onlangs las ik een verhaal uit het boek When the Heart Waits van Sue Monk Kidd dat mij heeft geholpen bij het zoeken naar stilte in mijn eigen leven.

 

Terwijl ze op retraite een abdij bezoekt, vertelt ze dit verhaal:

 

"Op een dag na het ochtendgebed liep ik naar de rand van de vijver en ging op het gras zitten. Ik luisterde naar de wind die over het water zuchtte en probeerde stil te zijn, er gewoon te zijn en in het moment te wachten. Maar bijna onmiddellijk rees mijn innerlijke chaos op. De behoefte om in beweging te blijven, te handelen, alles op te lossen, overweldigde me. Ik kwam overeind.

Toen ik terugkeerde naar het gastenverblijf, zag ik een monnik, met zijn ski-muts over zijn oren getrokken, doodstil onder een boom zitten. Er was zo'n eerbied in zijn silhouet, zo'n rustige stevigheid, dat ik even bleef staan om te kijken. Hij was het toonbeeld van wachten.

Later zocht ik hem op: 'Ik zag je vandaag onder de boom zitten - gewoon zo stil zitten. Hoe komt het dat je in het moment zo geduldig kunt wachten? Ik kan maar niet wennen aan het idee om niets te doen.”

Hij barstte in een prachtige grijns uit. "Nou, daar zit het probleem, jongedame. Je hebt de culturele mythe overgenomen dat als je wacht, je niets doet.”

Toen pakte hij zijn handen en legde ze op mijn schouders, keek me recht in de ogen en zei: 'Ik hoop dat je hoort wat ik je ga vertellen. Ik hoop dat je het tot in je tenen hoort. Als je wacht, doe je niet niets. Je doet het belangrijkste wat er is. Je laat je ziel volwassen worden. Als je niet stil kunt zijn en kunt wachten, kun je niet worden zoals God je geschapen heeft.”

 

Als je wacht, doe je niet niets.

Je doet het belangrijkste wat er is.

 

Gun jezelf een hot stone restorative ervaring en boek een sessie in de Yoga Room.


Yoga voor mannen

Weet je wat de voordelen zijn van yoga voor mannen?

Yoga bouwt kracht op in het cardiovasculaire systeem en verhoogt je hartslag. Je longen worden sterker en je vermogen om diep en volledig te ademen zal verbeteren – wat zorgt voor meer zuurstof in het lichaam en een algehele verbetering van je uithoudingsvermogen.

Yoga is daarnaast ook ongelooflijk nuttig bij het ouder worden.

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam immers veel veranderingen. We krijgen te maken met een stijging van de bloeddruk, kromming van de houding, verlies van flexibiliteit en helaas nog veel meer. Dit is de reden dat het zo belangrijk is om een gewoonte te creëren die deze verouderingssymptomen vertraagt. Yoga helpt ons mobiel, flexibeler en zelfs meer gefocust te blijven.

 

Yoga is voor alle leeftijden en zowel voor mannen en vrouwen: een ieder kan een oefening vinden die bij hem past, ongeacht of je wel of geen ervaring hebt!

 


Hoe behoud je je motivatie?

Yoga beoefenen is aanwezig zijn in het nu. Het nu, met al de eenvoud en schoonheid van het leven.
Yoga maakt het leven minder ingewikkeld en intuïtiever. En creëert ruimte voor rust en vrede.
Yoga beoefenen betekent in balans blijven. Wat er ook gebeurt. Goed of slecht. Blij of droevig. Sterk en geworteld blijven.
Yoga beoefenen is observeren. Zonder oordeel en zonder uitsluiting.

Dit zijn allemaal beloftes voor als je langere tijd yoga beoefent. Ik weet dat het soms erg moeilijk kan zijn om toegewijd te blijven oefenen en door te zetten. Doordat het leven weer drukker wordt, of door ziekte of je voelt je niet lekker in je vel. Maar dát is wanneer de echte yoga begint!

Een nieuwe gewoonte heeft 3 maanden tijd nodig om goed geïmplementeerd te zijn in de leven. Je lijf, je hersenen houden in de basis niet van verandering. Maar als je het 3 maanden volhoudt heb je een nieuwe levensstijl waarin je yoga hebt omarmt. En ervaar je de voordelen van yoga: aanwezig zijn in het nu, ruimte, rust, vrede en steviger in balans blijven. 

Dus houd vol! Je bent zelf het enige excuus, dus kijk niet om je heen om een excuus te vinden. Kijk naar binnen!
 

Watch, observe and discover what happens within you!


De zonnegroet / Surya Namaskar

De zonnegroet, Surya Namaskar, maakt deel uit van oeroude yogatraditie en wordt tegenwoordig zowel gebruikt als opwarming aan het begin van een les of als basis voor een volledige les vanwege het belang ervan. Het is een reeks van 24 soepel achter elkaar uitgevoerde houdingen, die verbonden zijn met de ademhaling.

Er zijn verschillende varianten in de zonnegroet. Ik neem je hieronder mee in 2 verschillende flows van yogahoudingen. 

Surya Namaskar A

Surya Namaskar B

Deze variant van de Zonnegroet is een reeks van yogahoudingen, die zijn ontworpen om het lichaam op te warmen en de energiebanen vrij te maken.

Hoewel deze reeksen ook in veel andere yogastijlen worden gebruikt, begint elke oefening in de Ashtanga Yoga met vijf rondes van Surya Namaskar A, gevolgd door vijf rondes van Surya Namaskar B (zie afbeeldingen hierboven).

This serie of the Sun salutations are a sequence of yoga poses designed to warm up the body and clear its energy pathways.

Although these sequences are used in many other styles of yoga as well, in the Ashtanga primary series, each practice starts with five rounds of Surya Namaskar A followed by five rounds of Surya Namaskar B.

 

De Surya Namaskar ontwikkelt spieren in je hele lichaam, helpt bij afvallen en versterkt je gewrichten. Oefen deze flow als je je gehele voorkomen en gelaatskleur wilt verbeteren, omdat het zorgt voor een beter functionerend spijsverteringsstelsel. Het verbetert je slaap, omdat het slapeloosheid verhelpt en het vermindert je stressniveau..

De zonnegroet wordt uiteindelijk een activiteit waarbij bijna elk deel van het lichaam betrokken is en wordt beschouwd als een complete sportoefening. Veel beoefenaars van de zonnegroet geloven ook dat regelmatige herhaling van een paar cycli, mits correct uitgevoerd, leidt tot ontwikkeling en versterking van bijna elk deel van het lichaam.

Hoe meer je deze serie doet, hoe sterker en flexibeler je wordt. Een studie uit 2011 toonde een significante toename in spierkracht en flexibiliteit bij deelnemers die gedurende 24 weken zes dagen per week dagelijks zonnegroeten beoefenden.